ŠTO JE TESTIRANJE U IZAZOVNIM UVJETIMA?

U testiranju u izazovnim uvjetima dokumentira se ponašanje rasta i smrti patogena u proizvodu i kritički se ispituju svi postupci za osiguranje kvalitete proizvoda u procesu proizvodnje. U tu se svrhu početni ili gotovi proizvod umjetno kontaminira patogenom koji se treba istražiti i čuva do datuma do kojeg je najboljeg upotrijebiti proizvod.
Nakon inokulacije i na dan isteka roka trajanja, kao i najmanje 3 puta tijekom skladištenja, određuje se sadržaj istraživanog patogena.

ŠTO SE ISTRAŽUJE TIJEKOM TESTIRANJA U IZAZOVNIM UVJETIMA?

Tijekom testiranja u izazovnim uvjetima istražuju se različiti procesni parametri i njihov utjecaj na broj bakterija.

  • Utjecaj uvjeta skladištenja: Može se provjeriti imaju li trenutno odabrani uvjeti skladištenja utjecaj na broj klica. Odnosno, ispituje se je li rast inhibiran, odgođen ili povoljan.
  • Učinkovitost termičke obrade: Mnogim namirnicama se produljuje trajanje procesima termičke obrade kao što su pasterizacija i sterilizacija. Testiranje izazova može se koristiti za određivanje u kojoj mjeri ovaj proces utječe na sposobnost proizvoda da razmnožava patogene.
  • Učinkovitost upotrebe prehrambenih aditiva: Aditivi, poput konzervansa i antioksidansa, također se koriste za produljenje roka trajanja prehrambenih proizvoda. Učinkovitost uporabe ovih aditiva provjerava se testiranjima u izazovnim uvjetima.
  • Učinkovitost zaštitnih i starter kultura: Bakterijske zaštitne i starter kulture koriste se za kemijsko konzerviranje i namijenjene su za sprječavanje neželjene proliferacije mikroorganizama, što se može testirati u izazovnim uvjetima.
  • Utjecaj posebnog pakiranja na hranu: Antibakterijsko pakiranje ili pakiranje hrane u atmosferi zaštitnog plina usporava starenje hrane i time produljuje rok trajanja. Utjecaj različitog pakiranja može se istražiti testiranjima u izazovnim uvjetima.

KAKVA SE VRSTA UVIDA STIJEČE KROZ TESTIRANJE U IZAZOVNIM UVJETIMA?

Nakon završetka probnog testa, pažljivo se ocjenjuje. Rezultati ispitivanja mogu potvrditi da proizvod pogoduje ili inhibira rast ciljne klice. Stoga se mogu izvući zaključci o potrebnim uvjetima skladištenja i procesu proizvodnje. Tada bi se možda trebala napraviti prilagodba sigurnosti hrane jer su se umnožili patogeni mikroorganizmi i uzročnici kvarenja.

MI VAS PODRŽAVAMO!

Kako bi se izbjeglo povlačenje Vaših proizvoda u budućnosti i kako bismo osigurali potrebnu sigurnost hrane, podržavamo Vas našim dugogodišnjim iskustvom u testiranju u izazovnim uvjetima. Kao akreditirani laboratorij, nudimo Vam planiranje, provedbu i evaluaciju testiranja u izazovnim uvjetima za sve proizvodne korake u skladu sa smjernicama koje je objavio referentni laboratorij EU, tako da Vaši proizvodi ne moraju biti povučeni zbog kontaminacije.

TESTIRANJE U IZAZOVNIM UVJETIMA U RAZLIČITIM KORACIMA PROIZVODNJE

Testiranja u izazovnim uvjetima se uvijek moraju provoditi u uvjetima identičnim onima u stvarnom procesu proizvodnje kako bi se dala pouzdana izjava. U tu svrhu od Vas primamo tražene uzorke iz različitih koraka proizvodnog procesa ili ponovno stvaramo cijeli proizvodni proces 1:1 u našem pilot postrojenju.

Kako bismo mogli dati konkretne izjave o roku trajanja, sigurnosti proizvoda i potrebnim optimizacijama u procesu proizvodnje, reproduciramo kompletnu proizvodnu liniju naših kupaca za proizvodnju npr. sirove kobasice u našem laboratoriju u maloj seriji. U tu smo svrhu postavili pilot pogon u kojem su svi Vaši proizvodni koraci precizno simulirani korištenjem najsuvremenije opreme.

U odabranim koracima proizvodnje, kao što je usitnjavanje sirove kobasice, mljevenje, punjenje ili proces zrenja, sirova kobasica se inokulira bakterijom L. monocytogenes (ili drugom klicom koju treba ispitati). Pomoću ovog postupka možemo utvrditi da li se mikroorganizmi koji se ispituju razmnožavaju, inhibiraju ili čak smanjuju tijekom daljnje proizvodnje ili zrenja.

Provodimo testiranja u izazovnim uvjetima za sljedeće patogene i organizme kvarenja:

  • L. monocytogenes
  • Enterobacteriaceae
  • Bakterije mliječne kiseline
  • Kvasci i plijesni

DODATNA LITERATURA:

EURL Lm DOKUMENT S TEHNIČKIM UPUTAMA za provođenje studija o roku trajanja bakterije Listeria monocytogenes u hrani gotovoj za jelo

Ovaj dokument opisuje laboratorijske studije, testove u izazovnim uvjetima i studije roka trajanja povezane s rastom L. monocytogenes u hrani gotovoj za konzumaciju. bilacon pruža testove u izazovnim uvjetima u skladu s ovim smjernicama za provođenje studija roka trajanja.

REALIZACIJA TESTOVA U IZAZOVNIM UVJETIMA

Prije nego što se može izvesti test u izazovnim uvjetima, održava se preliminarna rasprava kako bi se identificirali čimbenici koji mogu utjecati na rast mikroorganizama. Iznose se koraci proizvodnje i razmatraju se uvjeti skladištenja, točan sastav, datum do kojeg je najbolje iskoristiti proizvod, kao i pakiranje proizvoda kako bismo Vam pružili sveobuhvatne savjete u vezi s testom.

Dodatno, unaprijed se određuje koliko se serija testira i na koliko datuma testiranja. Za hranu gotovu za konzumaciju, na primjer, potrebno je testirati najmanje 3 serije.

a) Testiranje u izazovnim uvjetima u Vašoj proizvodnoj jedinici

Ako odaberete ovu opciju, proizvodnja Vaše hrane odvija se u Vašoj vlastitoj proizvodnoj jedinici. Uzimate uzorke na unaprijed definiranim mjestima u proizvodnji, koje ispitujemo u našim laboratorijima.

b) Testiranje u izazovnim uvjetima u našem pilot postrojenju

Cijeli proizvodni proces dovodimo u naš laboratorij kako bismo dali vrlo specifične izjave . U našem posebno opremljenom pilot postrojenju simulira se cijeli proizvodni proces i hrana se proizvodi u tim uvjetima. Hrana je umjetno kontaminirana željenim mikroorganizmima u određenim fazama proizvodnje ili nakon završetka.

Proizvod se potom skladišti u željenim uvjetima do isteka roka trajanja i mikrobiološki pregledava u dogovorenim terminima ispitivanja. Za usporedbu, uvijek se ispituje i neinokulirani uzorak.

Na kraju ćete dobiti detaljno izvješće o ispitivanju s rezultatima analize, kao i ocjenu rezultata.

KOLIKO ČESTO BI SE TESTIRANJE U IZAZOVNIM UVJETIMA TREBALO PONAVLJATI?

Općenito, dovoljan je jedan test u izazovnim uvjetima po proizvodu. Međutim, ako se receptura proizvoda, proizvodni proces ili uvjeti skladištenja promijene, mora se provesti novi test u izazovnim uvjetima .

Nakon početka testa u izazovnim uvjetima , proizvodi se čuvaju do isteka roka trajanja dotičnog proizvoda. Nakon završetka test u izazovnim uvjetima potrebna su dva tjedna za procjenu rezultata i pripremu izvješća.

Technikum

NAŠI STRUČNJACI ĆE VAS RADO SAVJETOVATI! STUPITE U KONTAKT SADA:

Tobias Stapper
Voditelj mikrobiologije
tobias.​stapper@​tentamus.​com
+49 30 206 038 370

 

Benjamin Ebel
Savjetnik za klijente Meso i mesni proizvodi
benjamin.​ebel@​tentamus.​com
+49 30 206 038 139

We Value Your Privacy
We use cookies on our website. Some of them are essential, while others help us to analyze how this website is being used and to allow you to contact us through our website, i.e. use the chat widget. You can change your decision at any time.
We Value Your Privacy
Customer Interaction
These technologies will allow you to contact us through our website, i.e. use the chat widget.
Name LiveChat
Provider LiveChat Software S.A., ul. Zwycięska 47, 53-033 Wroclaw, Poland
Purpose Communication with clients via online chat using the API of the chat service LiveChat.
Privacy Policy https://www.livechat.com/legal/privacy-policy/
Cookie Name __lc_cid, __lc_cst
Cookie Expiry 2 years
Essential
Technologies required to enable the core functionality of this website.
Name Cookie Consent
Provider Owner of this website, Imprint
Purpose Saves the visitors preferences selected in the cookie banner.
Cookie Name ws_cookie_consent
Cookie Expiry 1 year