
Analiza senzorike
Senzorskim ispitivanjem svojstva prehrambenog proizvoda ocjenjuju se uz pomoć osjetilnih organa. U tu svrhu ispitivači provjeravaju izgled, miris, okus i konzistenciju hrane. Čovjek sa svojim osjetilnim organima najvažniji je mjerni instrument.
Analiza senzorike
Senzorsko ispitivanje hrane vrlo je važno za tržište. Kvalificirano testiranje pomaže vam da napravite reprezentativnu procjenu potencijalnog uspjeha postojećeg proizvoda ili lansiranja na tržište. Senzorskim testiranjem bilaconovi stručnjaci mogu identificirati razlike od slične hrane i međusobno ih usporediti.
U slučaju proizvoda koji su već etablirani na tržištu, senzorska ispitivanja mogu se koristiti za jamstvo postojane kvalitete, što je jedan od odlučujućih čimbenika za krajnjeg potrošača.
Optimizacija sastojaka, a time i optimizacija proizvoda, uključujući provjeru roka trajanja namirnica, također se uzimaju u obzir u senzorskom ispitivanju.
Ispitivanja se temelje na DIN i ISO standardima, čime se osigurava dosljedna kvaliteta ispitnih metoda. Senzorska analiza čini samostalnu analizu unutar inspekcije hrane.
- U hedonističkom testiranju, vaš proizvod testiraju neobučeni zaposlenici kako bi ga prihvatili normalni potrošači. U tu svrhu testira se nekoliko sličnih namirnica u izravnoj usporedbi s vašim proizvodom
- U analitičkom testiranju vaš proizvod testira posebno senzorno obučeno osoblje. Za ovaj test vaša se hrana testira u neutralnom okruženju kako bi se izbjeglo ometanje osjetilnih dojmova. Ocjene ovog analitičkog testa su statistički analizirane
Parametri ispitivanja
Izgled
Ovdje se, između ostalog, ocjenjuje oblik, boja i struktura. U slučaju čokolade, na primjer, intenzitet boje i površinski sjaj igraju ulogu.
Miris
Ocjenjuju se mirisne karakteristike, tj. one koje se mogu otkriti nosom.
Okus
Proizvodi se ocjenjuju po okusu s 5 dojmova okusa slatko, slano, kiselo, gorko i umami.
Konzistencija
Tekstura hrane također igra važnu ulogu i važan je kriterij za odluku o kupnji. Na primjeru čokolade: koliko je fina tekstura proizvoda, ponašanje topljivosti pri žvakanju.
Akustika
Ovdje se posebna pažnja posvećuje tome kako proizvod zvuči kada se odgrize i žvače.
Analiza senzorike video
Analiza senzorike
kobasice
Što Vam nudi bilacon
- Obučeni stručnjaci koji sveobuhvatno ispituju i ocjenjuju vaše proizvode s obzirom na senzorske kriterije
- Daljnji tim djelatnika s DLG ispitivačkom putovnicom, koji su dodatno specijalizirani za pregled i ocjenu mesnih i delikatesnih proizvoda, kobasica, masti kao i kruha i kolačića
Kontaktirajte nas!
Savjetujemo i podržavamo vas u svim pitanjima! Kontaktirajte nas izravno:
Tel: +49 1515 765 7495