
Hrana
Uz naše dugogodišnje iskustvo u analizi hrane, nudimo Vam najbolju moguću podršku u svim pitanjima duž cijelog lanca vrijednosti - od farme do stola.
bilacon podržava cijeli lanac vrijednosti analitičkim, kemijskim i mikrobiološkim ispitivanjima kao i konzultantske usluge za proizvodnju i distribuciju sigurne hrane visoke i postojane kvalitete. Sve vrste hrane ispituju se mikrobiološki, analitički i fizikalno-kemijski.
Naša glavna laboratorijska analiza
za hranu
Nutritivne vrijednosti i sastojci
Koristeći najsuvremenije analitičke tehnike, laboratorij utvrđuje sastav, nutritivne vrijednosti ili odabrane parametre za karakterizaciju kvalitete proizvoda ili da provjeri sukladnosti sa specifikacijama proizvoda kao i zakonom propisanim granicama.
Zbog Uredbe o informacijama o hrani (LMIV Uredba br. 1169/2011), prethodno dobrovoljno navođenje nutritivnih vrijednosti postalo je obavezno od 13. prosinca 2014. Podržavamo vas u primjeni ove uredbe, gdje će ubuduće uz kalorijsku vrijednost biti potrebno navesti šest nutrijenata: masti, zasićene masne kiseline, ugljikohidrati, šećer, bjelančevine i sol.
- Analize nutritivne vrijednosti, npr. Big 4, Big 7, Big 8, masti, spektar masnih kiselina, proteini, šećeri, vlakna itd.
- Minerali i elementi u tragovima
- Određivanje sadržaja vitamina
Također procjenjujemo i ocjenjujemo rezultate i marketabilnost.
Mikrobiološka analiza
Vršimo mikrobiološka ispitivanja raznih prehrambenih proizvoda poput mesnih i kobasičarskih proizvoda, mliječnih proizvoda, sladoleda, gotovih proizvoda itd. Možemo provjeriti različite parametre:
- Određivanje mikrobiološkog statusa hrane kao i detekcija patogenih klica kao što su Salmonella, Listeria monocytogenes i Campylobacter.
- Senzorsko ispitivanje
- Provođenje naknadnih pregleda radi utvrđivanja ili kontrole poštivanja roka najbolje upotrijebiti do ili datuma konzumiranja
- Izvođenje mikrobioloških testova koje zahtijeva Uredba (EZ) br. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu
Nepoželjne tvari
Sve veća svijest potrošača o visokokvalitetnoj, nezagađenoj i hranjivoj hrani učinila je naš rad nezamjenjivim. Nudimo širok spektar analitičkih i kemijskih ispitivanja prehrambenih proizvoda.
- Ostaci lijekova
- Ispitivanje svježeg voća i povrća te njihovih prerađevina na ostatke nitrata i pesticida
- Ispitivanje kontaminanata (npr. mikotoksini, dioksini, furani, akrilamid, MOSH/MOAH, 3-MPCD, teški metali itd.)
Voda za piće
Nudimo testiranje uzoraka pitke vode prema Njemačkom pravilniku o pitkoj vodi (TrinkwV).

Hrana - _ najvažnije skupine proizvoda
- Pivo
- Čokolada
- Kakao
- Kava
- Cold Brew kava
- Jestivo ulje
- Energetska pića
- Riba
- Brašno
- Voćni namaz
- Med
- Sokovi
- Limunada
- Meso
- Orasi
- Maslinovo ulje
- Tjestenina
- Riža
- Umaci
- Začini i miješani začini
- Žestoka pića
- Čaj
- Vino i šampanjac
- Ocat
Savjetovanje & obuka
Naše usluge savjetovanja i obuke pomažu tvrtkama da se usredotoče na vlastita područja stručnosti. Tečajevi i seminari u raznim područjima:
- Obuke i seminari
- Senzorsko ispitivanje
- Auditi i higijenska ispitivanja
- Uzorkovanje
- Upravljanje kvalitetom (QM)